Modernizacija rada nužna je za postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života

U organizaciji Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) te uz podršku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (MRMS), 10. svibnja u prostorima Ministarstva održana je konferencija "Modernizacija rada kao način postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života"

 

U zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, trenutno je vrlo aktualna tema koja se bavi izazovima s kojima se suočavaju radnici prilikom usklađivanja svojih privatnih i poslovnih obveza. Međutim, rijetko kada se raspravlja o mogućim rješenjima, konkretnim mjerama i alternativnim, novim načinima rada koji bi pridonijeli većem zadovoljstvu radnika na poslovnoj i privatnoj razini. 

 

Na konferenciji koju je inicirala Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) predstavljena su neka od mogućih pravnih rješenja i mehanizama unaprjeđenja modernih načina rada s ciljem postizanja veće radne učinkovitosti i ravnoteže između poslovnih i privatnih obveza radnika (kao što je fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće). 

 

Riječ je o temi od velikog interesa za radnike i poslodavce, ali i za širu javnost - naročito u kontekstu pregovora koji se vode na razini Europske unije, vezano uz prijedlog nove europske Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika. Hrvatska treba slijediti europske trendove te u budućnosti aktivno raditi na implementaciji Direktive, a HUZUPP i Ministarstvo kontinuirano će surađivati na implementaciji konkretnih mjera.

 

„Stvaranje radne okoline koja zaposlenicima omogućuje ravnotežu između privatnog i poslovnog života predstavlja društvenu i gospodarsku nužnost jer između ostalog, predstavlja faktor privlačenja i zadržavanje današnjih generacija zaposlenika. Neki poslodavci to su prepoznali te odgovornim upravljanjem i razumijevanjem za obiteljske obaveze pridonose većem zadovoljstvu svojih radnika. Cilj naše udruge je potaknuti i sve ostale, uključujući sudove i državnu upravu, na uvođenje modernih oblika rada“, naglasila je Dora Gaži Kovačević, u ime HUZUPP-a.

 

Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života svakodnevni je izazov žena i muškaraca diljem Europe te je sve izraženija potreba da se radnicima omoguće preduvjeti koji će pridonijeti lakšem usklađivanju obiteljskog života i karijere. Potrebu za fleksibilnošću nameće i činjenica kako i sama digitalna transformacija gospodarstva mijenja uobičajene načine rada i poslovanja, poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti rada na daljinu.

 

Pored predstavljanja postojećeg pravnog okvira unutar Europske unije i Republike Hrvatske, na konferenciji su izložene i mogućnosti financiranja projekata koji se odnose na navedenu tematiku iz europskih fondova.

 

U uvodnom obraćanju okupljenima se obratio Ron Given, dugogodišnji američki odvjetnik i partner u međunarodnom odvjetničkom uredu Wolf Theiss, koji se osvrnuo na moderne načine rada iz perspektive rada u odvjetništvu. 

 

Tijekom konferencije održana je panel diskusija pod nazivom "Radno vrijeme kao koncept prošlosti?" na kojoj su sudjelovali predstavnici sudova, državne uprave i korporativnog sektora. Raspravljalo se trenutnom uređenju i izazovima vezanim uz reguliranje radnog vremena, očekivanjima mladih na tržištu rada te o prijedlozima konkretnih zakonskih rješenja. 

 

****

 

OPĆENITO O HUZUPP-u

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji osnovana je 2015. godine u Zagrebu s primarnim ciljem promoviranja, unaprjeđenja i afirmacije statusa žena u pravnoj profesiji – kao profesionalnih djelatnica u odvjetništvu, sudstvu, korporativnom svijetu, znanosti i pravnom sustavu općenito. Svrha HUZUPP-a je postići jedinstveno nastupanje žena u pravnoj profesiji – u pogledu pitanja bitnih prvenstveno za pravnu profesiju, a potom i pitanja značajnih za žene. Više informacija možete pronaći na http://www.huzupp.com 

 

Kontakti:

Odvjetnica Dora Gaži Kovačević, LL.M. 

Koordinatorica splitske podružnice HUZUPP-a

M: + 385 99 41 22 022

E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Odvjetnica Tarja Krehić, LL.M.

Predsjednica HUZUPP-a 

M: + 385 98 938 92 19

E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.krehiclaw.com

 

PROGRAM

12:00 do 12:15  Pozdravni govori:

 • Tarja Krehić, predsjednica HUZUPP 
 • Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava

12:15 do 12:45   Uvodni govor posebnog gosta konferencije:

 • Ron Given, Wolf Theiss, partner

12:45 – 13:00   „Pregled trenutnog pravnog okvira EU i RH, te planiranih izmjena“ 

 • Karolina Ivanković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, pomoćnica ministra

13:00 – 13:15   „Mogućnosti financiranja iz europskih fondova za projekte koji se odnose na navedenu tematiku

 • Katarina Ivanković Knežević, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, državna tajnica

13:15 do 13:30   Pauza

13:30 do 15:00   Panel „Radno vrijeme kao koncept prošlosti?

 

Moderator: Dora Gaži Kovačević, odvjetnica 

 

Panelisti:

 • Ivana Mašić, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu 
 • Ivan Bartulović, član Uprave i glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije, Vipnet d.o.o.
 • Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima, INA d.d.
 • Anita Cvetić Oreščanin, direktorica i suvlasnica, Poslovna inteligencija d.o.o. 
 • Ante Lončar, ravnatelj i Ružica Hrga, pomoćnica ravnatelja za tržište rada i politike zapošljavanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje
 • Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Kontakt info

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji

Postani clan

Postani članica

Dobrodošli ste

Klikni dolje, ispuni pristupnicu i postani članica!

Pridruži se