Upozorenje i preporuka Pravobraniteljice ZRS povodom pritužbi članica HUZUPP-a na neprimjerenu priču objavljenu u dječjem časopisu

Članice naše udruge obratile su se pritužbom Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova povodom objave priče "Teta Mirica" u dječjem časopisu "Prvi izbor" u travnju ove godine. U pritužbama su, između ostaloga, navele da se pričom posramljuju zaposlene majke te se propagira majčinstvo kod kuće (kao neplaćeno zanimanje) kao jedini mogući izbor koji vodi do sreće i zadovoljstva djece i majki te sugerira se da je dobra mama ona koja nema posla izvan doma i ima mnogo djece. 

 

Pravobraniteljica je povodom navedenih pritužbi izdala upozorenje vezano uz konkretnu priču te preporuku vezano uz buduća izdanja istog dječjeg časopisa kako slijedi:  

"Upozoravam da se porukom priče „Teta Mirica“ promiče samoostvarenje žene isključivo kroz majčinstvo, označavajući pritom poslovni angažman žene negativnim i nepoželjnim. Na taj način se u potpunosti zanemaruje važnost samoostvarivanja žena i u drugim područjima života poput onog poslovnog odnosno profesionalnog, što uključuje i obrazovanje za buduću profesiju. Obrazovanje i rad su od ključnog značaja za osiguravanje uvjeta koji ženama pružaju mogućnost za postizanjem ravnopravnog statusa u društvu i jednake vidljivosti u svim sferama javnog i privatnog života – prema članku 5. Zakona ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Slijedom navedenoga, smatram da pritužbe na priču „Teta Mirica“ imaju osnove te temeljem čl.23.st.1. Zakona dajem p r e p o r u k u da u budućim izdanjima časopisa „Prvi izbor“ uzmete u obzir ovdje navedenu elaboraciju date tematike i da posebnu pozornost obratite na to da se porukama koje se upućuju djeci kroz priče ne promiče poželjnost nezaposlenosti kao radnog statusa žena. Molim Vas da me u skladu s člankom 23.st.2. Zakona povratno obavijestite pisanim putem o Vašem postupanju u skladu s preporukom."

 

Cjelokupno očitovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koje uključuje i tekst priče "Teta Mirica" možete naći ovdje.

Kontakt info

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji

Postani clan

Postani članica

Dobrodošli ste

Klikni dolje, ispuni pristupnicu i postani članica!

Pridruži se